Разруха и в без това разрушеното семейство носи новият Семеен кодексДържавата отказва да бъде в защита на семейството


Вече измина месец, откакто в общественото пространство се постави началото на дебатите около промените в Семейния кодекс. Проф. Огнян Герджиков, депутат от НДСВ, внесе предложения от името на Министерския съвет за промени в сега съществуващия Семеен кодекс. По думите му, трябва да се приспособим в условията на постмодернизма и да не си затваряме очите пред съществуващата картина. А тя е следната:
•    Повечето хора в България живеят на семейни начала, без да сключват брак;
•    В условията на това съжителство се раждат деца;
•    Бракът се умаловажава все повече като институция.

Какви са предложенията за промени в Семейния кодекс:

1.    Да се узаконят двойките, които живеят на семейни начала. Този тип съжителство ще се нарича „фактическо съжителство”. То ще става чрез подаване на декларация в Общината. (Изисква са САМО този документ!). По-големият парадокс е, че

Семеен може да сключи фактическо съжителство с друг човек!


2.    Да се въведе понятието „предбрачен договор”. Така още предварително бъдещата семейна двойка ще има възможността да регламентира наследството, притежанията и т.н.
3.    Да бъде възможен т.нар. „бърз развод”, който би могъл да е факт за много кратък срок. Това може да се случи и по поискване само от едната страна (съпруга или съпругата);

Срещу тези промени се надигна гражданското сдружение Асоциация „Общество и ценности”. Организираха се множество пресконференции, участия в медии, изяви в публичното пространство.


Опасенията на Асоциация „Общество и ценности”:


Асоциация «Общество и ценности" настоява да не се създава понятието "фактически брак" или "фактическо съжителство" в Семейния кодекс. Това каза пред журналисти Стоян Георгиев от Асоциацията. Петиция на АОЦ в защита на брака, подписана от повече от 1000 граждани, беше внесена в Президентството, в Министерския съвет, в Народното събрание и др., успоредно с внасянето на предложенията за нов Семеен кодекс в Министерски съвет, публично оповестени от страна на проф. Герджиков и г-жа Касабова в началото на месец март.


  Извършването на подобни промени в Семейния кодекс разкрива узаконяването на обществената безотговорност, допълни Георгиев. Според него най-потърпевши от признаването на фактическото съжителство ще бъдат жените и децата.


1.Въвеждането на "бърз развод" би било грубо потъпкване на правата на децата да живеят в семейство с двама биологични родители, посочи Георгиев. Изследвания, правени в продължение на 25-30 години, показват, че децата на разведени родители постигат по-ниска успеваемост в училище, по-податливи са към употреба на алкохол и наркотици и имат ниска физическа и психическа кондиция, каза Георги Рангелов от асоциацията. Влиянието на развода върху детето не отминава бързо с времето, а всички деца на разведени родители живеят с чувство на страх от провал, допълни той.


2. В България хората все повече живеят без брак, сочи проучване, извършено миналата година от Дора Костова, по поръчка на Института за демографски изследвания "Макс Плант"- Германия. Въпреки това, според данните на изследването, брачната институция е все още предпочитана от повечето българи (повече от 70% от съжителствата завършват с брак) и нямаме налице доказателства, че фактическото съжителство се налага като предпочитан съюз - заяви Георгиев.
3. Ще се узакони полигамията, подари факта, че един и същ човек може да бъде и в брачно съжителство, и във фактическо. Държавата не поема отговорност да следи дали човекът, който подава декларация за фактическо съжителство, има брак, или не.

4.    Насърчаване на кръвосмешението. Това ще бъде така, защото при фактическото съжителство няма да се изискват документи дали хората, които живеят заедно са в близки родствени връзки, или не.

Вместо коментар:

Вероятно, все повече се стремим към безотговорност и необвързаност. Това е една от причините да се насърчава и узаконява фактическото съжителство. Когато единият реши, че не може повече да живее с човека до себе си, може си замине. Ще чуем несемейните да казват: „Трябва да пробваме няколко години да живеем заедно, да видим дали ще си паснем и след това да решим какво ще правим...”.
Ако предтекстът е да се доближим до европейските стандарти, той не е състоятелен, защото в Европа, само 14 държави са узаконили фактическото съжителство Не е вярно това, което се пропагандира, че семействата във  всички европейски държави живеят в такива условия. България тръгва по пътя на безотговорността, като следва примери, които са доказали сами по себе си, че не водят до положителни резултати. След въвеждането на фактическото съжителство, семействата в европейските държави са в криза. Сега Европа създава различни инициативи за насърчаване на семейството като институция. Стреми се да възстанови разрушеното и да върне изгубеното. А ние какво точно правим?

 

Любомира Любенова