Църква в София

Основите на ДАВ – София са положени през 2004 година. Едно семейство решава да тръгне по пътя на вярата, като остави всичко, придобито до момента и се впусне в приключението да се довери на Бог за бъдещето си.

Мая и Пламен Колеви се преместват в София през 2002 година. До момента те живеят в малко градче, Главиница (близо до Силистра). Имат работа, добри доходи, водят църква. Настъпва момент, в който Пламен иска да разшири бизнеса си, но чува думите от Бог: „Недей, защото Аз те изпращам в нова земя!”. Тези думи са непознати, нови и... шокиращи. След много молитви, пост, семейни обсъждания, те решават да се покорят на Божия призив за живота си и тръгват... към София. Без идея какво точно ще правят, те просто се покоряват.

След известно време, семейството се запознава с Данаил Танев. Посещават конференция за клетъчни църкви, която се провежда през пролетта на 2003 в гр. Сливен. Там те се потапят в атмосферата на ученичество и споделяне. В сърцата им се ражда копнежът да основат църква, в която систематично и последователно да се изграждат ученици на Исус Христос. През следващата една година семейството се моли и пости. Заедно с духовната подготовка, протичат и съвсем практични обучения и уроци. По това време Данаил Танев е в София. Той провежда обученията с Пламен и Мая, а те – с децата си Константин и Любомира.

Така през 2004 година вече функционира първата клетъчна група, която е съставена основно от младежи. Три години по-късно църквата се умножава. За периода от 3 годни през църквата минават много хора, част от които не са от София. В момента има три здраво функциониращи групи: семейна, младежка и детска. Те се провеждат през седмицата.

В неделя събирането на цялата църква е на улица Веслец 26 (в района на Централни хали) от 10:00 часа.Църква във Велинград


Две години след основаването на църквата в София Бог отваря възможности за посаждане на нова църква във Велинград. Връзката с Велинград се осъществява чрез едно момиче, което е в младежката група в София за няколко месеца. По това време тя е студентка и, след като завършва, се връща в родното си място. Контактите с нея не престават, защото тя постоянно търси духовното си семейство в София.

Взаимоотношенията все повече се задълбочават и, поради това, се налагат няколко посещения от семейството на Пламен и Мая. Там те се запознават с много хора от града, които жадуват да познават Бог. И така, от септември 2006 година започват организирани събирания във Велинград. В момента семейстовото пътува всяка неделя, след като приключи събирането в София, за да води събирането във Велинград.