Сбъдната мечта

Ето колко е добро и колко е угодно да живеят братя в единодушие! Пс. 133:1

На 9 септември, т.г., в Сливен се събраха хора, които участват в служението за хваление и поклонение в различните протестантски църкви. Те не бяха привлечени от  чуждестранен говорител или специална програма, а от идеята да се видят и да прекарат заедно един ден.

Събитие като това се случва за първи път в България.

Домакин на събирането беше „Християнска църква ДАВ България” (Сливен). Присъстваха над 100 участници от различни църкви: „Шалом”  - Ловеч, „Прелом” -София, „Ново поколение” - София, „Сион”- Стара Загора, ЕПЦ-Варна, „Правда, мир и радост в Святия Дух” - Бургас, ЕПЦ 4 – Пловдив и други църкви.

Стартът беше поставен с общо хваление. Свободната атмосфера предразположи всички да се отпуснат и да изразят сърцата си пред Бога. Няколко човека, които се занимават с християнска музика, говориха за опита си в тази сфера.

Много добрo беше решението повече хора да участват в различните моменти от събирането – едни водиха хвалението, а други – споделиха мечтите си за България. Така бариерата между „известните” и „обикновените” хвалители постепенно започна да се руши. Накрая всички осъзнаха нуждата от по-чести срещи. Идеята е такива общения да се провеждат няколко пъти в годината и да станат основа за развиване на взаимоотношения между хвалителите в България.  

Събирането беше различно от всички провеждани до сега конференции и семинари за хваление и поклонение. Той се отличи с непосредственото общуване между хората, особено чрез разделянето на малки групи по интереси – барабанисти, пианисти, водачи на хваления...

Навярно преди 10, даже преди 5 години, не бихме могли и да си представим, че ще дойде времето, когато ще видим единство и братолюбие между протестантските деноминации в България! Особено, когато се отнася за различни стилове на хваление и поклонение! Но, ето, това време дойде и всички, които живеем в него, се чувстваме благословени и активирани да продължаваме напред с пълна сила,  докато видим истинско сработване между църквите в страната ни!

Да бъдем заедно се харесва не само на нас, а и на Бог!